Acerola je bohatším zdrojem vitamínu C než citrón!

Citróny už dávno nepatří mezi nejvýznamnější zdroj vitamínu C. Na paty jim šlape, kromě jiných druhů ovoce, i acerola. Přezdívá se jí divoká třešeň a roste ve Střední Americe, kde má svůj původ. Ovšem najdete ji i v Asii, Austrálii nebo v Africe. S čerstvými plody se zde v České republice nejspíš nesetkáte, využít můžete přírodní kapsle nebo prášek.

Acerola a její léčivé účinky

Ve 100 gramech aceroly najdete až 1600 mg přírodního vitamínu C, což je ve srovnání s citrónem (ten má ve svých 100 gramech jen 49 miligramů vitamínu C) opravdu hodně. Díky tomu je acerola vhodná k posílení imunity v chřipkovém i jiném náročném období. Při zvýšeném stresu či sportovní námaze se doporučuje zvýšit denní dávku vitamínu C. Protože se rozpouští ve vodě, předávkování tímto vitamínem není možné. Hravě jej vyloučíte močí. Vitamín C také zlepšuje vstřebávání některých důležitých látek, třeba železa.

Proč je důležité jíst vitamín C?

Mnozí mají vitamín C spojený pouze se zimou a chřipkový období. Ovšem nejen tehdy je doporučeno jíst jeho zvýšené množství. Lidské tělo není schopné samo si vitamín C vyrobit, a proto je potřeba jej uměle doplnit. Vitamín C:

• působí jako silný antioxidant a brání usazování karcinogenních látek v těle,
• posiluje imunitu,
• má protizánětlivé účinky,
• zlepšuje tvorbu pojivové tkáně, posiluje kosti a zuby,
• snižuje hladinu cukru v krvi,
• podporuje vstřebávání železa,
• snižuje únavu.

Díky tomu všemu je vitamín C nezbytnou složkou našeho jídelníčku. Někdy může být jeho doplňování přirozenou cestou dost komplikované. Množství ovoce, které by pokrylo jeho doporučenou denní dávku, za den ani nejde sníst. Proto na řadu přicházejí doplňky stravy. Kupříkladu tady probíraná acerola.

Více na www.Cestabylin.cz

Nové články