Zase je tady víkend, což pro Vás znamená, že ho skoro celý strávíte v kuchyni, protože budete muset vařit pro celou rodinu. Ale proč se Vám do toho tak nechce?
Kuchyně podle Vašich představ
Konečně se Vám splnil Váš životní sen o nové kuchyni, ve které bude radost vařit. Ale tak dlouho jste si ji představovala, že když už to konečně nadešlo, tak nevíte, jak ji nakonec uspořádat? Každopádně, základní představu si musíme ujasnit ještě před samotným začátkem, bez toho by to nešlo.
Určitý řád musí být v každé místnosti, kuchyně není samozřejmě výjimkou a je vhodné, když ji rozdělíme do třech základních zón:
- Skladování potravin – do této zóny bychom měli zařadit ledničku, mrazák a spižírnu.
- Vaření – sem patří pracovní plocha, sporák a trouba
- Mycí centrum – tady najdeme dřez, myčku a jejich nejbližší okolí
Je třeba tyto zóny uspořádat optimálně, abyste při vaření nepřebíhaly z jednoho místa na druhé, ale měly vše dostatečně po ruce právě při postupu přípravy jídla. Stejně tak musíte zvolit správný tvar kuchyňské linky. Nejjednodušším a neskladnějším tvarem je kuchyňská linka do tvaru písmene „I“, ale využít můžeme také linky ve tvarech písmen L, U, G nebo H a také verzi s ostrůvky.
Pracovní plocha by měla být ve výšce od 85 cm do 95 cm, záleží, jakou výšku dosahujete, jako hlavní osoba, která bude v kuchyni vařit a nejvíce ji využívat. Když ohnete ruce do pravého úhlu, měla byste je držet vodorovně nad deskou. Pokud mezi nimi bude rozdíl zhruba 15 cm, tak jste dosáhla ideální výšky usazení pracovní linky.
Musíte také samozřejmě myslet na to, kde budete mít umístěny spotřebiče. Hlavně, abyste je měli dobře přístupné. Musíte si také promyslet, zda chcete mít ve své kuchyni spotřebiče volně stojící nebo vestavné.
Nejlépe je zvolit přímo možnost výroby kuchyně „na míru“, kdy všechny tyhle otázky za Vás zodpoví specializovaná firma, které nastíníte Vaši představu, a oni ji již dovedou ke konečné dokonalosti a Vy se již nemusíte o nic více starat a můžete s radostí a chutí začít ve Vaší nové kuchyni vařit.