Jak kvalitně vybavit vaši dílnu? Základem je stůl

Bez čeho se neobejde žádná dobrá dílna? Těch věcí je několik, ale mezi ty nejdůležitější patří především dílenské stoly. V tomto článku tedy zjistíte, jak je vybrat.

Každá domácí i profesní dílna potřebuje pracovní stůl. Na něm vznikají všechna díla, která z dílny vzejdou. Zatímco bez pořádného pracovního stolu se dá pracovat jen s obtížemi, s ním jde práce krásně od ruky.

Nechcete-li soupeřit se svěrákem přidělaným na vašem kuchyňském stole, nemusíte zoufat. Buď oslovíte truhláře, obrátíte se na výrobce a nebo si dílenský nábytek vyrobíte sami. Výrobci nám v současné době nabízejí dílenské stoly, dílenské ponky a další vybavení dílny. V tomto článku se blíže podíváme na výběr vybavení řemeslné dílny a poradíme vám, jak správně postupovat při výběru základního dílenského nábytku.

Základem je dílenský stůl

Dílenské stoly se prodávají v mnoha verzích. Lze doporučit například kovový stůl, u kterého lze výškově nastavit nohy, za což vám poděkují vaše záda. Nemusíme však vybírat pouze celokovové stoly, na výběr jsou i plastové, ocelové nebo dřevěné. Je třeba si dát pozor na výběr kvalitní desky, nevybereme-li si celokovový stůl. Ta by měla být masivní, například z tvrdého dřeva s voděodolnou úpravou. Pokud si vyberete kovovou desku, je z hlediska celkové stability stolu lepší si připlatit a pořídit si těžší desku ze silnějšího plechu. Součastí stolu mohou být také elektrokanály či rozvody vzduchu.

Důležité je zamyslet se nad tím, k čemu vlastně budete dílenský stůl používat a podle toho si vybrat jeho velikost, aby se nestalo že nebudete mít dostatek prostoru k práci a odkládací plochu pro nástroje, které budete používat nejčastěji.

Důležitý je pořádek

Většina prodejců nyní nabízí nejrůznější modifikace, dílenský ponk vhodně doplní menší kovové dílenské skříne, vysouvací šuplíky či jiné odkladové plochy.

V případě že potřebujete uklidit větší nářadí, budete potřebovat více úložných prostorů. Kovová skříň dobře poslouží pro uložení nástrojů, alternativou je také plastové provedení. Oba typy skříní jsou nabízeny v mnoha verzích. Chcete-li ukládat těžší nářadí, je nutné vybrat si kovovou skříň s větší nosností. Můžete si zvolit mezi různými typy vnitřního uspořádání.

Výrobci nabízí zásuvky, police, železné či plastové regály nebo úchyty. Dílenský nábytek by měl být odolný a v případě, že nemůžete zamknout místnost, také uzamykatelný. Pokud nepodceníte výběr komponentů vaší dílny, jiste vás to přiblíží k vytvoření vysněného prostoru.

Nové články