Výhody zelených střech

Ozelenit lze pouze rovné či mírně klopené střechy, takže nejvhodnějšími objekty jsou obchodní domy a jiné komerční budovy, řadové garáže, tovární haly, ale i běžné rodinné domy s rovnou střechou. Nespornou výhodou, kterou zelená střecha přináší, je zlepšení ovzduší, ale také estetický význam. Zelenou střechu je ovšem možné využít i pro pěstování zeleniny a ovoce, což je přitažlivé například pro hotely. .

Jaké výhody zelená střecha přináší?

Kromě toho, že zelené střechy jsou vítaným estetickým prvkem, mají i celou řadu praktických přínosů, kterými jsou:

  • zlepšení kvality okolního ovzduší a mikroklimatu
  • tepelná stálost v domě a eliminace vnějších vlivů
  • snížení hlučnosti
  • ochrana hydroizolace před UV zářením a extrémními klimatickými vlivy, jako je vítr, mráz, kroupy apd.
  • odlehčení kanalizačního systému díky zadržování vody
  • zvětšení zdravého životního prostoru pro člověka i přírodu

Jak zelenou střechu vybudovat?

Ideální je obrátit se na odbornou firmu, kterou je Ekrost s.r.o. Tento prodejce výrobků německé společnosti Optigreen pro zelené střechy nabízí dodávku veškerých potřebných komponentů pro vytvoření zelené střechy svépomocí, nebo realizaci zelené střechy na klíč. Sídlem společnosti Ekrost je Brno, ovšem sklady má v obci Krátká Ves na Vysočině. Proto je logické, že zelené střechy dodává především do této oblasti, ovšem je možné si dodání objednat i v jiných částech ČR nebo i Slovenska.

Z čeho je zelená střecha tvořena?

Pokud se rozhodnete pro zelenou střechu svépomocí, obdržíte speciální substrát a filtrační textílii zabraňující vyplavování jemných částic ze substrátu do drenážní vrstvy. Dalšími komponenty je obvykle osivo a řízky rozchodníku, který se rozroste do jednoho roku na zhruba 60-80% plochy. Dále je to nopová drenážní fólie k zadržování potřebné vody a odvádění vody přebytečné. Součástí dodávky je rovněž ochranná textilie chránící kořenovzdornou hydroizolaci nebo kořenovzdornou fólii před poškozením. Chybět nesmí kontrolní šachta, která chrání střešní vpusť před vnikáním nečistot.

Cena zelené střechy

Ceník jednotlivých produktů je uveden na webových stránkách společnosti Ekrost s.r.o. Pak stačí zjistit rozměry střechy zelená střecha cena se snadno spočítá. K tomu je třeba dodat, že ceny jsou bez DPH, takže ke konečné ceně musíte připočítat základní sazbu DPH ve výši 21%, kromě vegetace, na kterou se uplatňuje snížená sazba 15%

Nové články